Du er her > Start > Polen > Bieszczady

Vandreture i Polen. Vandring i Bieszczady bjergene.

Bieszczady bjergene.

I september 98 pakkede vi rygsæk og telt og rejste til det sydøstligste Polen, ved grænsen til Ukraine og Slovakiet, og brugte en lille uge på at vandre i Bieszczadzki Natonalpark.

Opdatering (2016):
Vi vidste ikke meget om, hvad vi begav os ud i. Det var svært at skaffe informationer den gang, hvor mærkeligt det end kan lyde i 2016. Vi havde læst, hvad vi kunne finde om stedet og det lød spændende. Et meget øde område, langt østpå, med et rigt dyreliv og gode vandreruter.

Vi rejste med tog ned gennem Polen til Krakow, hvor vi overnattede. Videre med nattog (bumletog) til Sanok og derfra med minibus til den lille bjergby (læs flække) Ustrzyki Gorne, der ligger i selve nationalparken.
Se turdagbog fra rejsen i 1998... og rejseopdateringer nederst på denne side.

Bieszczadzki Park Narodowy.

Bieszczadzki Nationalpark er den tredie største national park i Polen. Den blev etableret i 1973 med et areal på ca 57 kvadratkilometer. Den dækkede da kun nogle få områder af de mest bevaringsværdige områder - stykker af bjergenge og omliggende skov.
logo

Parken er gjort større af tre omgamge. I 1989 og i 1991 skaffede parken et stort område af naturlig skov. I 1996 øgede den sin beskyttelse over de lavere liggende enge.

De øverste græssteppe arealer er dækket af specifik alpin og subalpin eng zone kaldet 'polonina'.
Ca 90 % af parken er dækket af skov. Resten er dækket af bjergenge 'poloniny', og af ikke-skov i lavere område. I parken lever både ulve, bjørne og los.

70% af parkens område har status af 'strengt beskyttet zone', så der er et vel tilrettelagt system af markerede stier. Den offentlige adgang til parken foregår gennem kontrolposter, hvor man betaler 1½ zlt ved en sådan for at komme ind i parken.

Bieszczady
Foto: Bieszczady bjergene.
Det er "bløde" bjerge, modsat Tatry længere mod vest, der har alpin karakter.

Vores udgangspunkt var den lille 'Klondyke' agtige bjergby Ustrzyki Gorne, der er ligger ca 700 m.o.h., lige midt i det hele.

I Ustrzyki Gorne er der tillige mulighed for overnatning på både vandrehjem og campingplads.

En fin base for ture ud i terrænet og alle turene er overkommelige med rimelig kondi.

Vi vandrede flg. vandreture:

Polonina Carynska. 11 - 12 km ialt.
5 - 6 km over 3 toppe på h.h.v. 1107, 1230 og 1297m.o.h. og et lignende antal km ad landevej tilbage!

Wielke Rawka 17 - 18 km ialt.
Ca 2½ km ad landevej, fra kontrolposten 4 - 5 km til toppene på 1302, h.h.v. 1304 m.o.h. Herfra er der kun et par hundrede meter til den Ukrainske grænse og ca 2 km til stedet, hvor også den Slovakiske grænse støder til!
Tilbage samme vej!

Tanica 15 - 16 km ialt.
Op til og henover Szeroki Wierch med sine 4 toppe på række. 1243, 1268, 1293 og 1315 m.o.h. inden Tanica, der er det højeste i Bieszczadzki med sine 1346 m.o.h.
Herfra er der flere muligheder for tilbagetur via den lille by der hedder Wotosate og derfra ad landevej hjem - en lille rundtur på yderligere 10 km over Halicz 1333 m.o.h. der også ender i Wotosate, eller et stræk på 11 - 12 km over Krzemien (1335 m.o.h.) og bjergryggen Bukowe Berdo med 4 toppe. Slutter med 4 - 5 km ad landevej.

til top

Rejse opdateringer (2016):
Det er stadig en langsommelig affære, at rejse til Bieszczady med toget. Fra Krakow til Sanok tager det 7 timer eller mere for de 244 km (i.flg. billetten). Nu om dage er der også en del forskellige busforbindelser at vælge imellem. Der er ca 220 km til Sanok ad landevej og rejsetiden er ca 5 timer. Denne hjemmeside viser flere forslag til rejsen. Busselskaber, tog og taxi. Desuden priser og tider:
Krakow - Sanok. (rome2rio.com, som hjemmesiden hedder, kan også bruges om andre steder.)
Der er sikkert flere busser, der kører direkte, end den jeg fandt: San Bus.

Bieszczadzki Park Narodowy | bdpn.pl.

Kort over campingpladser i parken | bdpn.pl.

til topSe turene i Bieszczadzki Nationalpark på Google maps...
oprettet september 1998 - webmaster: erik petersen - opdateret: 08-03-2016