Du er her > vandreture start > Polen > Tatra tur i november

Vandreture i Polen. Vandring i Tatra bjergene.

Tatra tur i november.
Redigeringen af Polen materialet inspirerede i den grad til at tage endnu en tur til Zakopane og Tatra.

Det magede sig tilmed således, at prisen på en flybillet tur/retur til Krakow med Norwegian (uden bagage), kostede mindre end en ditto til f.eks. Svendborg med DSB, nemlig 481 Kr mod 578 Kr...

Kursen på polske Zlt (PLN) absolut gunstig (1.70) og vejrudsigten i Tatra ligeså, sol og klart vejr alle dagene. Der var ikke meget at betænke sig på.
Balice lidt udenfor lufthavnen. Venter på toget til Krakow Foto: Balice lidt udenfor lufthavnen. Venter på toget til Krakow.

Hestevogne på den populære gågade Ulica Krupówki i Zakopane Foto: Hestevogne på den populære gågade Ulica Krupówki i Zakopane. Zakopane er et rigtig rart sted, som jeg er kommet til at holde meget af, altid et besøg værd, og det perfekte sted at overnatte i forhold til vandring i bjergene.

Modsat de sidste gange, hvor vi først fandt et sted at sove ved ankomsten, blev det denne gang ordnet hjemme fra sofaen.

Der var rift om hotellerne, nok fordi vi havde søndag med ved søgningen, men vi fandt et lille hotel med 12 værelser på den vestlige side af Zakopane lidt udenfor bykernen.

Lidt for langt viste det sig, men bortset fra det, var det perfekt. Et stort 3 etagers bjælkehus i den traditionelle Zakopane byggestil. Hyggeligt, rent og pænt.

Det hedder Pensjonat Klonowy Dwór og blev via booking.com bestilt for 3 nætter i dobbelt værelse. Inclusive morgenmad og free WiFi. Et lille TV sågar og mulighed for at lave kaffe.

Pris: 310 Zlt total, som betaltes kontant hos værten. Det svarede til 525 Dkr med den dags kurs.
Basen i 3 dage. Pensjonat Klonowy Dwór i Zakopane Foto: Basen i 3 dage. Pensjonat Klonowy Dwór i Zakopane.

En iset Gul sti set fra Kasprowy Wierch Foto: En iset Gul sti set fra Kasprowy Wierch. Vejret indbød i den grad til at komme op i bjergene. Høj klar himmel, sol og ingen vind. Temperaturen godt over plus i solen og lige under i skyggen.

Der så ikke ud til, at der lå noget sne af betydning i højderne, lidt klatter hist og pist, men det viste sig, at den smule der lå, havde lagt sig så godt til rette i fordybningerne i stierne at de var egentlige ufarbare. Det var blevet hårdt og iset og ville være umuligt at gå på uden steigeisen.

Vi havde taget kabelbanen op til Kasprowy Wierch og ville vandre ned ad enten gul eller grøn sti til refugie Murowaniec, spise middag og så gå ned til Kuznice ad enten blå eller gul sti.

På den måde kunne vi være i solen det meste af tiden, havde vi tænkt, i stedet for at gå op gennem skoven; men det blev så i stedet retur ned med banen. For ligesom at understrege det lidt for optimistiske i vores bjergvandre forsøg, blev det tilmed også overskyet da vi nåede til tops. Den eneste dag der kom skyer.
Den røde sti på bjergryggen set fra Kasprowy Wierch mod Kopa Kondracka Foto: Den røde sti på bjergryggen set fra Kasprowy Wierch mod Kopa Kondracka.

Vores vej ender blindt, men har ellers retning direkte mod Giewont Foto: Vores vej ender blindt, men har ellers retning direkte mod Giewont. Vi boede lidt bag om Zakopane og vejen, Za Strygiem, endte blindt få hundrede meter for foden af bjergene.

En lille sti gjorde det dog muligt at komme igennem til en brugbar vej, der fører til en af nationalparkens indgange uden at skulle hele vejen udenom.

Der ligger en kontrolpost her ved Dolina Stazyska, der også er bemandet på denne årstid, og en rød sti fører op gennem skoven.

En sort sti går langs grænsen til parken og fungerer til dels som vej for de få, der har huse op til skoven, og som vandrerute og cykelrute.

Stien går langt, langt mod vest, men mod øst stopper den ved den nye skihopbane kort før rundkørslen og vejen til Kuznice.

Vi vandrede ad den sti til Kuznice og tilbage. En fin fin tur med en dejlig udsigt over markerne til husene i udkanten af Zakopane og bjerget Gubalówka.
Las Strazyska - Kuznice og retur.
Udsigt til husene i udkanten af Zakopane og bjerget Gubalówka i baggrunden Foto: Udsigt fra sort sti til husene i udkanten af Zakopane.

Nu var der kun 2 dage til vandring denne gang, fordi vi havde valgt at tage en overnatning i Krakow på vejen hjem af flere årsager.

For det første skal man meget tidlig op og afsted fra Zakopane for at kunne være i lufthavnen i Krakow mellem 10 og 11. Det kan lade sig gøre, vi gjorde det i 2009, men det er lidt riski. Der skal ikke meget uheld til at vælte tidsplanen og den smalle landevej kan sagtens blive et problem. Vi har før set kilometer lange køer i sporet væk fra Zakopane, senest på vejen hertil søndag eftermiddag.

For det andet fik vi, udover at stress faktoren blev elimineret, lejlighed til igen at kigge lidt på noget af det gamle Krakow. Det er over 10 år siden sidst.

Willa Kominiarski Wierch på Ul. Koscielliska. Polsk Gaudi? Foto: Willa Kominiarski Wierch på Ul. Koscielliska. Polsk Gaudi? Resten af tiden i Zakopane brugte vi på at slentre rundt i solskinnet og kigge på byen. På vejen ind til centrum, på Ul. Koscielliska, ligger Willa Kominiarski Wierch, hvor Zakopane byggestilen er videreudviklet, vist nok kraftig inspireret af en vis Gaudi.

Vi kiggede på butikker og shoppede lidt. Det var stærkt begrænset, hvad vi havde af plads til indkøb, da vi jo kun havde håndbagage med på turen, men lidt blev det da til.

Hvis man har den store kuffert med, er der masser af ting, der med fordel kan købes her. De mange butikker med vandregear og skiudstyr bugner af lækre sager.

Polakkerne har egne mærker, der godt kan matche de mere kendte konkurrenter på mere end bare prisen. De laver ganske godt grej.

Alle mærkevarerne indenfor friluftsliv, også bl.a. italienske og schweiziske, som jeg aldrig har hørt om, findes i butikkerne. Det handles, omregnet, lidt billigere end i Danmark.

Jeg købte mine Meindl støvler i 2009 og sparede måske 2-300 kr, men den store gevinst er helt klart på de polske mærker.
Masser af butikker i Zakopane med frilufts- og vandreudstyr Foto: Masser af butikker i Zakopane med frilufts- og vandreudstyr.

Vi takkede af for denne gang og slentrede hen til busstationen og sprang på den første bus med afgang til Krakow.

Det var også farvel til det gode vejr. Som vi kom længere væk fra bjergene tog disen og skyerne over.

til top


oprettet november 2011 - webmaster: erik petersen - opdateret: 19-02-2013