Du er her > Start > Polen > Tatra vandreture > Strazyska - Kuznice

Vandreture i Polen. Vandring i Tatra bjergene.

10. Las Strazyska - Kuznice.

Distance: 1½-2 timer. Ca 7 km. | Op/ned: 320/320 m. | Grad: 1.

Til: Taxa, eller gå, til Las Strazyska og indgang til nationalparken.
Fra: Ved Las Strazyska kan man gå ind til Zakopane centrum ad Ul. Stazyska og siden ad Ul. Kasprusie.
Alternativ: Bus til rundkørslen, start med turen til Kuznice retur og gå resten af turen modsat.
Proviantering: Skihopbanen, Kuznice.

Start ved Las Strazyska ca 2 km bagom Zakopane. Et eksempel på en dejlig vandretur, når man nu ikke kan vandre i højderne. Ruten holder sig lige udenfor nationalparken.
Las Strazyska til Kuznice og retur Se Las Strazyska til Kuznice turen på et større kort.

Man kan alternativt starte ved skihopbanen, eller ved rundkørslen og vejen op til Kuznice, og følge sort sti mod vest, så langt man har tid og kræfter.

Gaden Ul. Stazyska Foto: Gaden Ul. Stazyska, fører lige til en P-plads og indgang til nationalparken. Vores vandretur starter for enden af Ul. Za Strygiem, hvor vores logi ligger som et af de sidste huse på den blinde vej.

En lille uaftoriseret sti fører de ca 50 m, uden vej, op til en anden blind vej, der rammer Ul. Stazyska, der fører lige til en P-plads og indgangen til parken ved Las Strazyska.

Den sorte sti går på tværs i begge retninger lige udenfor nationalparken. En rød sti går op gennem skoven til Strazyska Polana (35 min i.flg. kortet).

Vi overvejer muligheden, men ved at læse informationen ved indgangen, viser det sig, at vi så heller ikke kan komme længere. Den sorte sti, der går på tværs for enden af den røde, er lukket fra 1 november for vedligeholdelse.

Vi kunne ellers, ved at følge den mod øst, komme til hotellet Gorski na Kalatowkach (1.40 time) og så følge hovedstien, blå sti, videre ned til Kuznice (10 min). - Det må så blive en anden gang.

Så vi følger sort sti, der går direkte mod øst, og slentrer af sted i skovbrynet.

Vi har ikke gået mere end små 10 min, da en lille grusvej støder til. Det er vejen, der hedder Ul. Droga Do Daniela, der har forbindelse med Ul. Strazyska til centrum.

Der er også en sti her, der fører op i skoven og ingen kontrol. Det er en blå sti. Den fører til Jaskinia Dziura, som i.flg kortet er nogle huler (25 min). Derfra er det kun muligt at returnere ad samme vej.
Blå sti til Jaskinia Dziura Foto: En blå sti fører til Jaskinia Dziura, nogle huler, i.flg kortet.

Græsset dækket af rimfrost Foto: Her i skyggen er græsset stadig dækket af rimfrost. Vi fortsætter ad den sorte sti. Rimen er væk ude på græsmarken, offer for de lune stråler, som solen leverer.

Det er et flot syn. Der et par hundrede meters græsareal mellem skoven og de yderste huse i Zakopane, der ligger badet i formiddagens sol.

Bagved ligger en stor grøn, delvis skovklædt bakke. Det er et bjerg, men sammenlignet med Tatra, er det kun en stor grøn bakke.

Gubalówka, som knolden hedder, er ca 1100 m.o.h. Vi har aldrig været deroppe, men lige nu lokker den badet i sol. Der kører en lille bjergbane derop, hvis man ikke har lyst at gå de ca 300 m opad.

Selvom solen har frit spil foroven, på endnu en super klar november dag, kan dens stråler slet ikke nå ned på stien her i skyggen, hvor vi går. Stien er frossen og hård - og fin at gå på.

Temperaturen er lige under frysepunktet og græsset er dækket af rimfrost.
De yderste huse i Zakopane Foto: De yderste huse i Zakopane og Gubalówka ligger badet i formiddagens sol.

Indgang ved Dolina Bialego Foto: Indgang til Tatra Nationalpark ved Dolina Bialego. Gul sti. Ca 20 min senere kommer vi til et sted vi har været før. Her er endnu en indgang til nationalparken. Gul sti fører op i skoven og rammer den tværgående sorte ved Pol Bialego (60 min).

Vi er kommet ned her engang, ad den gule sti, efter at have gået den sorte fra Gorski na Kalatowkach (Rute omtalt i afsnittet i starten).

Stien slår et u-sving her, hvor floden Bialy Potok og gul sti kommer ned fra bjerget.

Efter svinget bliver stien en grusvej og kort efter dukker flere sideveje op på venstre hånd. Vi ignorerer dem alle og holder kurs mod øst på den nu smalle grusvej.

Et kvarters tid efter stopper stien brat foran en stor trådhegnsport, som fører ind til den nye skihopbane.

En smal sti, med trådhegn på højre side, ind mod skihopbanen, og et lavt træhegn på venstre, fører det sidste stykke ned til et sted, hvor 2 veje mødes.
Den nye skihopbane Foto: Et kig fra vejen tilbage mod den nye skihopbane. På højre side er stien.

Langs Br. Crecha Foto: Langs Br. Crecha er der i øvrigt linet op med masser af små boder. Den ene vej slutter, næsten bogstaveligt, for foden af skihopbanen. Den kommer fra nord og går til Zakopane centrum og hedder Pilsudskiego.

Den anden, Br. Crecha, går mod øst til rundkørslen og vejen op til Kuznice.

På hjørnet ligger et par boder, der har gang i den åbne grill. Her på vejen ved skihopbanen er der i øvrigt linet op med masser af små boder, de fleste er dog lukket ned i øjeblikket.

Lidt længere henne ad vejen ligger en lille restaurant, som vi har besøgt både sommer og vinter. Et dejligt sted. Vi sætter os udenfor i solen og pauser. Det er lækkert vejr.

Vi fortsætter ad vejen Br. Crecha. På venstre side kan vi se ind til campingpladsen Pod Krokwia, der har huset os som teltgæster om sommeren og hyttegæster om vinteren.

Ved rundkørslen på den side, hvor vejen fører til Kuznice, ligger en rigtig god restaurant, som vi har besøgt flere gange.

Det bliver så ikke denne gang viser det sig. Den er ved at blive renoveret. Et byggesjak er ved at lægge nyt tag.
Stam restauranten bliver renoveret Foto: Vores stam restaurant er ved at blive renoveret. Et byggesjak er ved at lægge nyt tag.

Vejen op mod Kuznice, der har karakter af en boulevard, stiger ca 100 m over hele strækket på godt 1½ km.

Vi har gået turen den første gang vi var i Zakopane, men siden har vi taget en af minibusserne, der kører turen for 3 Zlt, knap 6 kr, og sparet benene til stierne i parken.

Efter ca ½ km slår vejen et lille knæk og en sidevej går skråt tilbage mod Zakopane på venstre hånd. Herfra er privat bilkørsel til Kuznice forbudt. I forbindelse med denne sidevej, starter en grøn sti, der går bag om den klippe, man kan se mellem træerne. Stien ender oppe ved Kuznice (70 min).

Et monument af en slags? Foto: Et monument? Et moderne kunstværk? Eller begge dele? Vi er nu inde i Tatra Nationalpark. På venstre side er der et lille picnic spot - og sol. På højre side er det lidt dystert. Det er skyggesiden og lidt diset.

Vi passerer forbi først et stort kors på højre side og lidt efter et stort monument af en slags? Eller et moderne kunstværk måske? Eller begge dele? Ikke forstået.

Så er vi fremme. På venstre side ligger flere store bygninger der bl.a. huser parkens administration.

Her ved Kuznice ligger så den store kabelbane station, meget synlig for enden af vejen.

Kabelbanen fører via en lille mellemstation op til til Kasprowy Wierch i (1987 m).

Vi har tidligere set meget lange køer foran kabelbanen, fra vejen og hele vejen op ad trappen, og har såmænd af samme grund droppet at tage turen op, men under dette besøg har vi ikke set kø overhovedet.
Kabelbanen til Kasprowy Wierch Foto: Kabelbanen der fører op til Kasprowy Wierch (1987 m).

Parkeringspladsen Foto: Kuznice. Parkeringspladsen for bl.a. minibusser og bygningen med cafeteria. Det er her de mange minibusser, taxaer og hestevogne vender. Der er selvfølgelig også en P-plads. Der er såmænd også de obligatoriske boder med lokalt strikketøj.

Der ligger et stort cafeteria, der er blevet ombygget indenfor de sidste år, og der ligger en butik, der sælger spiseligt og drikkeligt. Der er toiletter.

Og det er altså også her hovedindgangen til Tatra Nationalpark ligger et kort stykke oppe ad stien.

Her ved Kuznice har vi så gået 6,5 km og vi vender rundt og går samme vej tilbage. Men man kan jo vælge at gå tilbage til rundkørslen og derfra fortsætte lige ud de små 2 km ind til Zakopane centrum og gågade.

I stedet for at gå, kan man også tage en taxa eller en af minibusserne. Det er ikke alle busserne, der kører helt til centrum. Nogle kører kun mellem rundkørslen og Kuznice.

Læs om sammensætningen af vandrestierne i Tatra Nationalpark på
Det store overblik'...

eller se det på
Vandreture i Tatra Nationalpark på Google maps.

til top

oprettet november 2011 - webmaster: erik petersen - opdateret: 22-14-2014