Kort over Polen
Du er her > Start > Polen > Zakopane

Vandreture i Polen. Vandring i Tatra bjergene.

Zakopane. Basen i Tatra.

Byen ligger ca 100 km syd for Krakow ved foden af Tatra bjergene og må siges at være indgangen til alle herlighederne både sommer og vinter.

Zakopane, der ligger i 800-1000 m højde, er vokset fra at være et lille typisk bjergby samfund med mineindustri til en moderne by, med knap 30.000 indbyggere.

Den er nu præget og afhængig af den turist industri, der kommer af Tatra bjergenes popularitet.
Zakopane. Ulica Krupówki Foto: Zakopane. Fra byens hovedstrøg Ulica Krupówki.

Den berømte lokale ost Oscypek, til salg fra små boder Foto: Den berømte lokale ost Oscypek, til salg fra små boder. Der er en rig og stærk tradition af folklore i regionen Podhale, hvor Zakopane ligger og det kommer klart til udtyk.

Bl.a. ser man overalt den berømte lokale ost Oscypek, der er lavet af saltet fåremælk, til salg fra små boder.

Det gælder det fine træskærerarbejde, klædedragt og byggestil, og det gælder egnens vemodige og romantiserede patroisme, som musik og sang på restauranterne om aftenen.

Zakopane har masser af hoteller og hostals og ikke mindst privat værelses udlejning. De fleste indbyggere synes at have et eller flere værelser til udlejning. Pokoje skilte ses overalt.

Om vinteren er det skisports folk og resten af året er det så bl.a. vandrefolk, der indtager Tatra bjergene, og i Zakopane samles en skønsom blanding af polske turister og vandrefolk, men også sightseeing turister og friluftsfolk fra alverdens lande.
Zakopane Foto: Zakopane har masser af hoteller, hostals og privat udlejning, pokoje.

Det store marked Foto: Det store marked i den nordlige del af Zakopane. Byen er spækket med alt, hvad en turist måtte ønske. Der er en del boder langs hovedstrøget, gågaden Ulica Krupówki, der faldbyder lokalt kunsthåndværk.

Der er et stort marked i den nordlige del af byen, der ligger placeret under vejbroerne, næsten i forlængelse af gågaden.

Det er på vejen til bjergbanen, der fører op til Gubalówka, et mindre bjerg ovenover Zakopane.

Her handles dagligvarer, masser af Oscypek oste, røgede og friske hvide, syltede ting og sager på glas, frisk frugt og grøntsager.

Træskærerarbejde i forskellige varianter fra rene kunstværker til dagligdags brugsgenstande.

Et væld af strikkede trøjer, veste osv i filt og uld faldbydes. Der sælges skind og der sælges tøj af skind og fint forarbejdet lædertøj.
Boderne i Zakopane Foto: Boderne i Zakopane bugner af alskens hjemmelavede ting og sager.

Podhale folklore Foto: Podhale folklore med traditionelle dragter og musik på restauranter. Der mange små og store restauranter der serverer det lokale køkken. Menu på engelsk eller tysk.

En del af de større satser på grill, folklore med traditionelle dragter og polsk musik udsat for div. violiner, harmonika og cello - og sang. Det er da meget sjovt en enkelt gang, men kan godt blive for meget.

Der er også mindre steder, især i udkanten af hovedstrøget, hvor man kan nyde maden i mere afslappet stil.

På hjørnet, ved rundkørslen og vejen op til Kuznice, ligger Restaurant Nodowla Pstragow, en rigtig god og hyggelig en af slagsen, som vi frekventerer hver eneste gang vi er i byen.

Altid god og rigelig "mountain" mad. Det er endnu ikke lykkedes at spise op. - Og det koster ikke mange penge.

Denne gang var det dog ikke muligt, da den til vores store skuffelse var udsat for en gennemgribende reparation.
Restaurant Nodowla Pstragow Foto: Restaurant Nodowla Pstragow under hovedreparation.

Hotel Karcma Foto: Hotel Karcma på gågaden Krupówki. Det er selvfølgelig også muligt at spise andet end polsk og der er både de kendte burger kæder og andre der serverer hurtige måltider, ligesom der også er pizzariaer.

Det er muligt at hygge sig på barer og caféer eller trendy kaffebarer. Der er også nogle af de kendte italienske mærkevare kaffebarer, eller bare sidde udenfor på terrassen som på foto, hævet over gadeniveau, og nyde en varm øl med honning.

Der er en del ski-, sports- og friluftsbutikker, også med de kendte mærkevarer, men der er kvalitets mærker i handlen, som man ikke hører om i Danmark. Grejet er gennemgående lidt billigere end tilsvarende hjemme i Danmark.

Der er banker, og bankomater, så plastikkortet kan luftes; 2 posthuse og diverse små supermarkeder til de daglige indkøb. Apoteker, læger - jamen der er alt, hvad man kan få brug for.
Outdoor facade. Krupówki Foto: Outdoor facade på gågaden Krupówki.

Kiosker i Zakopane Foto: En af mange små kiosker i Zakopane, der bl.a. sælger vandrekort. Vandrekort
til Tatra Nationalpark kan købes overalt i små boder eller butikker og de koster ikke mange penge i forhold til i Danmark.

Et super kort i 1:25000 over Tatrzanski Park Narodowy med alle ruterne, tidsangivelser m.m. og et Zakopane bykort på bagsiden, koster 18 Zlt. Det er tilmed solidt lavet af glat plastik agtigt papir, der holder til blive foldet igen og igen. Lavet af firmaet KARTA.

Jeg har nu været i Zakopane mange gange, både på korte og længere varende ture, og er meget glad for byen både sommer og vinter. Det er en ren og pæn by, med en hyggelig stemning og jeg vender helt bestemt tilbage igen.

til top