Sandvig-Hammerknuden_Hammershus
Du er her > vandreture start > Danmark > Bornholm > Sandvig-Hammershus

Vandreture i Danmark. Vandring på Bornholm.

Sandvig - Hammerknuden - Hammershus - Sandvig.

Distance: 11,5 km. 3-3½ t.

Den korte version:
Første og sidste del af vandreturen er identisk med Hammerknuden rundt, indtil Sæne Havn, også kaldet Hammeren havn, og igen efter Opalsøen.

Den lange version (længere nede på siden) starter derfor lige inden Sæne havn, hvor jeg står på stien og kigger ned på havnen.

Stien til Hammershus, den fortsætter på den anden side af havnen ved vejen,
Ruten på kort nederst på siden.

Bornholm. Hammershus Slotsruin. Turens højdepunkt [Klik for et større billede]
Foto: Bornholm. Hammershus Slotsruin. Turens højdepunkt.
men jeg fortsætter videre til Opalsøen og Hammersø for at se shelteret ved den store P-plads inden Hammershus.

Når man kommer ad vejen fra shelteret, findes stien til venstre lige inden havnen. Sporet går i skovkanten langs kysten og stiger så op til Hammershus Slotsruin.

Afsæt evt. god tid til at udforske de spændende ruiner. Fra Hammershus udgår nogle korte ture nedenfor i bl.a. Mølledalen og Finnedalen. Det er også muligt at følge selve kyststien videre til Vang, hvis man har tid og mod på det.Der kører BAT busser til og fra Hammerhus, så det er muligt at slutte vandreturen her.

Efter Slotsruinen går jeg de ca 3 km tilbage til Opalsøen og shelteret langs små landeveje med udsigt til marker og skov.
Derfra er turen identisk med sidste del af Hammerknuden rundt.

Sæne havn eller Hammerhavn. Start på turen ud til Hammershus i baggrunden [Klik for et større billede]
Foto: Sæne havn eller Hammerhavn. Start på turen ud til Hammershus i baggrunden.
Distance: 11,5 km, 3-3½ time. (Hele turen).
Distance: 4,7 km, 1½ time. (Opalsøen-Hammershus-Opalsøen).
Grad: 1. Let. Klipper, sten, i løst sand, på grus- og asfaltvej.
Udstyr: Godt fodtøj anbefales.
Indkøb: Intet. (Sandvig og Hammershus om sommeren).
Start: P-plads i Sandvig.
Slut: P-plads i Sandvig.
Til/fra: "Sandvig gl. station" med de offentlige busser fra BAT. Også et stoppested ved Hammershus.

Den lange version
starter med udsigten fra Hammerknuden ned til Hammerenhavn. I stedet for at tage det direkte spor ned til havnen, fortsætter jeg lige ud. Jeg vil se det shelter der ligger ved Opalsøen og Hammersø. Kort efter deler stien sig i 2 uden skilte til hjælp. Den til venstre formoder jeg, er den der fører op til Hammer Fyr, så jeg vælger den højre.

Et par minutter senere ligger de 2 huse, jeg så oppefra, lige skråt til højre i niveau med stien.

Stien der her er vid og bred munder ud i en stor P-plads. Der holder 2 biler i den fjerne ende mod Hammersø. Det er åbenbart ikke lige årstiden til skovture, selv om man har bil.

Jeg skridter over P-pladsen, der ender i et par stier, der går i forskellige retninger. Der står en info tavle og såmænd et lille moderne plast lokum.
På vej mod p-plads, Opalsøen og shelteret. Hammerhavn ligger til højre for husene [Klik for et større billede]
Foto: På vej mod Opalsøen og shelteret. Hammerhavn ligger til højre for husene.

Shelter pladsen ved Opalsøen og Hammersø[Klik for et større billede]
Foto: Shelter pladsen ved Opalsøen og Hammersø.
En sti fører i retning mod Opalsøen, en anden har retning mod Hammersø og den bringer mig lige til shelteret. Der faktisk 2 sheltere og et større "spise-sin-madpakke-shelter" med borde og bænke. Rigtig fine forhold, ser det ud til.

Der er også gang i bålstedet. Et par familier på skovtur har slået sig ned og bruger faciliteterne. Jeg beslutter ikke at forstyrre og vil vente med en nærmere inspektion af shelterne til jeg kommer tilbage fra Hammershus.

Jeg går lidt rundt og kigger på omgivelserne i stedet. Shelter pladsen ligger på en forhøjning, men ellers er Hammersø næsten i niveau med bredden, mens Opalsøen har bredt sig ud over stien. En trappe fører op til det flade stykke land mellem de 2 søer.

Det er et imponerende skue med de stejle klippesider, der flankerer søen på 3 sider. Det er ar fra granitbrydningen, men det glemmer man let. Et nyt stykke natur er dukket frem, det samme er en masse fugle, der holder til på klipperne.
Nedenfor shelter pladsen er Opalsøen ved at oversvømme vandrestien [Klik for et større billede]
Foto: Nedenfor shelter pladsen er Opalsøen ved at oversvømme vandrestien.

Så vender jeg igen næsen mod vejen, der fører ned til havnen. Jeg kan i første omgang ikke se stien, da jeg er næsten fremme, men i næste øjeblik ser jeg et lille skilt i vejsiden, med bagsiden vendt mod mig. Det er Kyststiens gule skilt, der viser Hammershus 1,6 km og Vang 3,9 km.

Hammershus Slotsruin forude [Klik for et større billede]
Foto: Hammershus Slotsruin forude.
Jeg vandrer ud ad sporet, der går i skovkanten helt nede ved kystlinien. Det varer dog ikke længe, så begynder det at gå op ad bakke og for enden af bakkerne kan jeg se den velkendte silhuet af Hammershus Slotsruin.

Terrænet flader lidt ud nedenfor ruinen og afløses af bakker og slugter der skærer ind i kysten. Jeg troede, at jeg næsten var fremme, men den næste bakketop afslører, at der er en god bid endnu.


Efter at have slået et sving udenom en dyb slugt, drejer sporet væk fra kysten og på højre side ligger en lille sø, der tager sig godt ud i det disede modlys. Sporet fører mig nedenfor murværket, der går langs vejen ind til borgen og ud på et åbent græsareal.

Ret forude ligger den gamle slotsbro, der fører til vejen ind i borgen. Jeg pauser en stund her på det åbne areal og kigger mig omkring inden jeg går indenfor.

Den er imponerende borgruinen, set herfra. På pladsen foran indgangen står en stor bautasten i ensom majestæt. Ved hegnet ud mod kysten viser skilte til Paddesænke og Løvehovederne. I den anden ende af græsarealet viser tilsvarende skilte til Mølledalen og Finnedalen.
Den gamle Slotsbro der fører ind til Hammershus [Klik for et større billede]
Foto: Gamle Slotsbro og Hammershus.

Et kig indenfor i Manteltårnet [Klik for et større billede]
Foto: Et kig indenfor i Manteltårnet.
Jeg trasker opad den brostensbelagte vej og kommer ind i borgen.

Ruinerne breder sig over et temmeligt stort areal og jeg er imponeret af historien, der fortælles på infotavlerne, og at så meget ruin er velbevaret.

Jeg bruger en rum tid på at kigge på alt det der er Hammershus. Det er ret så imponerende. Jeg har været her engang før i mine unge dage, men husker det ikke sådan...

Det er blevet et godt stykke hen på eftermiddagen og her på toppen, hvor Hammershus ligger, blæser en rigtig kold vind fra vest.

Den piver en og ud mellem ruinerne og det er svært at finde læ. Solen er dækket af dis, det mærkes, den giver ingen varme.

Jeg står ved murværket øverst oppe og skuer ud over kysten mod sydvest. Mod Vang. Jeg kan svagt ane kyststiens spor nedenfor borgmuren. En anden gang.
Kysten mod sydvest set fra toppen af borgmuren [Klik for et større billede]
Foto: Kysten mod sydvest set fra toppen af borgmuren.

Bautastenen foran Hammershus Slotsruin [Klik for et større billede]
Foto: Bautastenen foran Hammershus Slotsruin.
Jeg kunne godt have brugt mere tid her, men jeg fryser og begynder at gå tilbage mod - ja, nu er det jo udgangen.

Da jeg er kommet udenfor og igen står på det åbne areal, spekulerer jeg på, hvilken vej jeg skal vælge tilbage. Samme vej som jeg kom, eller landevejen som jeg kan se for enden af grusvejen?

Jeg beslutter mig for sidste og vender ryggen til Hammershus og næsen mod bautastenen.

Grusvejen fører til en P-plads med cafeteria og det hele, der ligger lige ved landevejen. Lidt til højre ligger BAT bussernes vendeplads. Jeg går venstre om cafeteriet og skærer et hjørne ud til landevejen.

Der er anlagt et græs fortov langs med landevejen. Et græsfortov har jeg godt nok aldrig set før. Fin ide. På begge sider er der marker med skov i baggrunden.

"Se dig aldrig tilbage". - Det gør jeg nu alligevel. Her fra græsfortovet ser jeg silhuetten af Hammershus i eftermiddagsdisen og en stor flot gård.

Vejen fører ind igennem lidt skov og her er der også et busstoppested på hjørnet, hvor en vej på venstre hånd fører mig det korte stykke ned mod Sæne havn.
Fra græsfortovet ser jeg silhuetten af Hammershus i eftermiddagsdisen [Klik for et større billede]
Foto: Fra græsfortovet ser jeg silhuetten af Hammershus i eftermiddagsdisen.

I svinget, hvor vejen fører til havnen, fortsætter jeg lige ud og tværs over parkeringspladsen til shelterne. Der er stadig gang i den, så jeg fortsætter, går forbi Opalsøen til den fjerne ende af det åbne areal, hvor jeg øjner stien langs Hammersø, der bringer mig tilbage til Sandvig.

Til top

Sandvig-Hammerknuden-Hammershus-Sandvig på Google Maps:
Konstrueret ved hjælp af bl.a. GPS waypoints, fotos og hukommelse.


Vis Sandvig-Hammerknuden-Hammershus-Sandvig på et større kort.

GPS data fra hele turen kan hentes her:
Sandvig-Hammerknuden-Hammershus-Sandvig på EveryTrail. Her kan også downloades gpx filer (kræver tilmelding, gratis).

Til top



oprettet marts 2012 - webmaster: erik petersen - opdateret: 24-02-2013