Du er her > Start > Sverige > Österlenleden > Nybrostrand - Löderup

Vandreture i Sverige. Skåneleden. Hiking på Österlenleden.

1. Nybrostrand - Löderup.

Distance: Ca 18 km. Grad: 2, moderat.
En del af Öesterlenleden fra Ystad til Skillinge, vandret maj/juni 2003. Fra turdagbogen:

Lørdag 31 maj 2003.
Vejret arter sig perfekt. Varmt og solrigt. Det blæser friskt. Denne tur, der nu ligger foran, har spøgt mange gange i hovedet. Nu er det aktuelt. En weekend og et par fridage er konverteret til en vandretur med det ene ben i vandkanten. Fedest!
Det ene ben i vandkanten. Fedest
Foto: Det ene ben i vandkanten. Fedest.

Vi har overnattet på campingpladsen ved Nybrostrand ca 10 km udenfor Ystad. En lidt gammeldags plads, en familieplads med fastliggere. Her er kun campingvogne og fra teltåbningen er der udsigt til flere imponerende af slagsen. Pladsen ligger tæt på landevejen og den kan høres hele tiden.

Er oppe kl 4.30 for om muligt at opleve en sjælden solformørkelse på hele 83%, men det er ikke rigtig muligt. Der er for mange høje træer der stjæler udsigten, så vi tørner ind igen.

Op ca 8. Efter morgenmad og pakning finder vi sporet lige i udkanten af pladsen. Klokken er 10. Foran os ligger ca 18 km. Vi går i klitterne til at starte med, men tvinges snart ned i strandkanten.

Et kig tilbage mod Ystad
Foto: Et kig tilbage mod Ystad.
Efter et par km når vi til skydefeltet, men der er ingen rødt flag til at advare om skydning, så vi fortsætter. Hvis der skydes må man op til landevejen og følge denne godt 5 km uden om.

Det er lidt svært at følge et bestemt spor, her er mange, men så længe vi holder os i nærheden af vandet så...

Det udviklede sig til en lidt hård tur med det løse sand og småsten.

Tungt at vandre i. Flere pigtrådshegn der rækker godt ud i vandet må forceres kravlende og gjorde sit til at minde om en stroppetur. Kun de færreste har indbygget overgang, så af med rygsæk, ind under hegnet med sækken og så følge efter selv.

Vi når til Hammars backar inden vi er ude af skydefeltet. Der er paragliding fra de høje bakker kan vi se på afstand. Store hvide køer står og kigger ud over skrænten.

Da vi når til stedet kan vi ikke komme videre ad stranden. Endnu et pigtrådshegn, og bag det, en flok køer der ligger i sandet, stopper videre færd fremad. Kalve er det vist, men de er temmelig store.

De fylder det hele og der er ikke umiddelbart mulighed for at komme uden om dem. De ser ud som om de ejer stedet. Der er sågar en der tager en lille badetur... Så er der kun en vej. Opad skrænten.
Kalve på strandtur ved Hammars backar
Foto: Kalve på strandtur ved Hammars backar.

Vel oppe blandt flyverne, der har familie og venner med og har lidt af et samlingspunkt her. Der er et leben af folk der er ved at gøre klar til at svæve og folk der kigger på.

Et kig ud over de grønne Hammars backar
Foto: Et kig ud over de grønne Hammars backar.
Vi finder en vej gennem hegnene og efter en del søgen også et orange mærke og vandrer videre ud i bakkerne.

Et ganske imponerende skue.

Her er flot og her er stille. I læ for blæsten for første gang i dag. Det er også varmt her hvor vinden ikke når os.

Vi er på Kåsebergaåsen og nærmer os Kåsehuvud og fortidsmindet Ales stenar.

Her er en strøm af turister. De kommer alle gående fra stien der fører ned til et lille fiskerleje ved byen Kåseberga.

Alles stenar fortidsmindet er et ganske interessant et af slagsen. Lidt Stonehenge agtigt. Og ikke helt galt.

Der er fremsat mange teorier om stedet, men faktum er, at solen ved midsommer går ned ved monumentets nordvestlige spids og ved vintersolhverv står op ved den stik modsatte.

Læs evt. mere her: www.alesstenar.com. Monumentet menes at stamme fra et sted mellem 1000 og 1500 tallet.
Ales stenar. Fortidsmindet på Kåsebergaåsen
Foto: Ales stenar. Fortidsmindet på Kåsebergaåsen.

Vi følger stien ned til fiskerlejet. Restauranter, souvenirs, frisk fisk og burgere. Biler og motorcykler. Masser af menesker. Byen ligger lidt oppe i landet. Vi følger sporet lidt opad for så at blive ledt ned på stranden ad en trappe. Det var ikke nødvendigt, kunne bare have gået langs stranden med det samme. Nå, ingen betydning - og jo. "Strabadsernes" længde var ved at sætte sine spor. Ømme skuldre, der ikke var vant til 16 kg, brokkede sig.

Efter et par km drejer sporet væk fra stranden og ind i et sommerhusområde. Her prøver leden at lokke på en lille omvej inden campingpladsen, men vi vælger den direkte ad landevejen. Löderup Strandbad camping. Et meget lækkert sted. Hyggeligt. En god plads til teltet og af med støvlerne, slappe af. Kl er 18. Det er varmt som i syden.

Søndag 1.juni 2003.
Her snupper vi en overligger dag. Jeg har fået lidt problemer med lysken oven på gårsdagens vandring og vil ikke forcere. Men hva' - vi kan gøre, hvad vi har lyst til. Ingen hastværk. Søndagen går med at læse, slappe af og gå et par småture.

Til top

Næste etape: Löderups Strandbad - Borrbystrandoprettet juni 2003 - webmaster: erik petersen - opdateret: 09-01-2014