Du er her > Start > Sverige > Österlenleden

Vandreture i Sverige. Skåneleden. Hiking på Österlenleden.

Österlenleden. Fra Ystad til Skillinge.

Nybrostrand - Löderup 18 km.
Löderup - Borrbystrand 11 km.
Borrbystrand - Skillinge 7 km.

Distance: Ca 36 km. 3 etaper.
Grad: 2, moderat (turen samlet set).
Skiltning: Orange Skåneleden mærker.
Overnatning: Shelter, telt eller tarp. Campingplads.
Udstyr: Hvad der skal bruges til 3 dage med overnatning i det fri.
Indkøb: Der kan provianteres alle nævnte steder.
Til / fra: Skånetrafikkens rejseplan.
Stente ved Hammars Backar på Österlenleden
Foto: Stente ved Hammars Backar på Österlenleden.

Ialt godt 36 km fra Nybrostrand over Löderups Strandbad og Borrbystrand til Skillinge, der blev vandret maj/juni 2003.

Turen går langs kysten helt bogstaveligt. Det ene ben i vandkanten. Fantastisk dejlig tur. Rimelig hård, da stranden flere steder kun byder på løst sand. Der er ingen shelters på denne del af leden, så man må klare sig med campingpladser. Der er gode busforbindelser langs kysten, så man kan stå af eller på leden stort set, som man lyster.

Vi valgte at starte turen 10 km uden for Ystad ved Nybrostrand ud fra den betragtning, at jo længere væk fra byen jo bedre. Der er en campingplads lige i udkanten af Ystad, så turen kan sagtens startes her.

Beskrivelse:
Österlenleden er en rundtur på ca 165 km fordelt på 12 etaper. Heraf de 5 langs kysten. Fra Ystad over Simrishamn til Vitemölla. Her drejer leden ind i landet. Ved Agusa møder den Ås til Åsleden og går nu mod sydvest til Snogeholm, hvor den mødes med Nord til Sydleden.

Det er første del af turen fra Nybrostrand, der kan være lidt hård. Der vandres i løst sand det meste af vejen mod Löderup. Adskillige pigtrådshegn, der rager godt ud i vandet, skal passeres. Der ligger et skydeareal først på turen så, hvis der skydes, må der vandres uden om på landevejen. Det bliver en omvej på omkring 1 km.

Man kommer forbi Hammars Backar og stien passerer forbi fortidsmindet Ales stenar på Kåsebergaåsen og følger turiststrømmen ned til et lille fiskerleje ved Kåseberga. Sidste del til Löderup ad stranden.

De første 5 km af vandringen til Borrby strand, foregår i Hagestads naturreservat. Meget flot tur. Ved Sandhammaren og de vandrende klitter følger stien igen vandkanten. 6 km ud ad stranden der her er bred og sandet fast. Fantastisk. Mälerhusen passeres halvejs inden Borrby strand. Campingpladsen her er møj dyr. Herfra er der ca 6 km til Skillinge og en teltplads kun for vandrere med adgang til vand og toilet, så hvis der er mere i benene er det oplagt at fortsætte.

På det sidste stræk til Skillinge snævrer stranden ind og der dukker sten op i vandet. Der er stillestående vand og et rigt fugleliv ved Örnahusen og Norrekås. Teltpladsen er lidt svær at finde, men ligger ved, og bag idrætspladsen. Skillinge er en meget hyggelig lille by. Den rene idyl nede omkring havnen, hvor der stadig er liv ved et skibsværft.
Vi står af her, men
leden fortsætter ad kysten mod Simrishamn, et stræk på 15 km. Næste stræk til Vitamölla er på 19 km. Begge steder overnatning på campingplads. 3 km nord for Vitamölla drejer leden ind i landet mod Brösarp til lejrpladsen Vantalängan, der er mål for etapen på 14 km.

Herfra er der 7 etaper, godt 72 km, tilbage inden Ystad, hvis man tager en lille rundtur med på ca 25 km fordelt på 2 etaper. På denne rundtur, ca. 16 km fra Vantalängan, ligger etapemålet ved Agusa. Herfra kan man vandre mod Frostavallen, hvor Österlenleden og Ås til Åsleden mødes.

Til top

Campingpladser og teltplads.

Nybrostrand camping
En fastligger plads. Lidt gammeldags. Ok toiletter og bad i små træhytter. Campingvogne dominerer. En lille spot til ledens vandrere.
Pris: 70 Skr pr næse.
Her var det ikke nødvendigt med et vandrepas.

Löderup strandbad camping
En hyggelig plads mellem klitterne og Hagestrup naturreservat. Gode sanitære forhold og en hyggelig ejer. Campingvogne dominerer også her, men der er gode muligheder for at finde et hyggeligt sted til teltet.
Pris: 60 Skr pr person.
Her skulle bruges campingpas. Pris 90 Skr udstedt på stedet.

Borrby strandbad camping
er en luxus en af slagsen med tv overvågning - og prisen derefter. Campingvognenes paradis. Campingpas obligatorisk.
Pris: 160 Skr pr. næse.

Teltpladsen i Skillinge
svær at finde. Ligger ved en idrætsplads og nogle villaer og er ikke skiltet. Det er idrætsklubben der driver teltpladsen. Vand og toilet ved idrætspladsens bygninger. Fint nok.
Pris: -0-.

Til top

Rejserute:
Afgang fra Kastrup Lufthavn Station med Øresundstoget (også kaldet IC.Bornholm) kl 17.08 direkte til Ystad, med ankomst ca. 18.15.

Herfra bus nr 572 til vort udgangspunkt Nybrostrand camping, små 10 km fra Ystad. Der findes en campingplads lige i udkanten af Ystad, så man kan sagtens starte derfra. - Vi valgte at starte længere ude af kysten af flere årsager. En af disse var at turen til første rast (Nybrostrand camping) ville blive noget kort - og alt for lang, hvis den skulle springes over. En anden var formodningen om, at jo længere væk fra byen vi startede, desto mere spændende ville landskabet formentlig være!

Tilbageturen fra Skillinge skulle have været ligetil. Bus 323 fra Idrætspladsen kl 13.05 direkte til Ystad. 3 afgange i døgnet. Men sådan kom det ikke til at gå. Den kørte ganske enkelt ikke. I stedet blev det bus 572 fra busstationen i Skillinge 2½ time senere. DSB's øresundstog afgang omkring 16.30 fra Ystad, kom næsten igennem uden problemer. Toget skulle have fortsat til Kbh. H, men måtte opgive ved stationen i Kastrup Lufthavn efter at have holdt stille op til flere gange på det sidste stykke af broen.

Til topoprettet juni 2003 - webmaster: erik petersen - opdateret: 09-01-2014