Du er her > Start > Mallorca > Alcúdia-Coll Baix

Vandring og vandreture på Mallorca. Polenca og Alcudia.

Alcúdia - Coll Baix - Alcúdia.

Distance: Omkring 5-6 timer.
Grad: Let. Asfalt- og grusvej. Ikke så godt mærket.
Op/ned: 100 m.
Udstyr: Alm. godt vandrefodtøj. Vand og solhat.
Til/fra: Der er busforbindelse fra Puerto de Alcúdia og Polenca til Alcúdia. I Alcudia vælges vejen 'Cami del Mal Pas', mod Mal Pas, Bonaire, La Victoria. Den følges så 1½ -2 km i retning mod kysten. Der er også busstop ved starten af Cami Muntanya.
Mallorca. Starten af turen til Coll Baix
Foto: Starten af turen til Coll Baix.

Vi var gået fra Port de Alcudia og fulgte så den lidt kedelige vej, 'Cami del Mas Pas', da vi nåede frem til Alcudia. Halvvejs passerer vi en lille sidevej af grus, hvor der på et skilt står 'Cami del Puig Xacons'. Det er en shortcut, der senere mødes med 'Cami de la Muntanya'. Den kan med fordel bruges, men er ikke markeret på kortet. Fravælges den genvej fortsættes endnu et godt stykke ad 'Cami del Mal Pas' til en lille rundkørsel. Her starter turen. Ud ad 'Cami del Muntanya' så langt man kan.

Mallorca. Grusvejen mod Coll Baix
Foto: Grusvejen mod Coll Baix.
Det første stykke ad den smalle vej, omgivet af meterhøje stengærder er mere trafikeret end man skulle tro. Store lastbiler med byggematerialer, varebiler og personbiler passerer hyppigt forbi på den trange plads.

Lidt længere fremme dukker forklaringen på trafikken op. En sidevej, som alle køretøjer drejer opad, fører til 'Bon Aire', et kæmpe resort, der er ved at blive bygget i bjergene bag stranden ved es Mal Pas.

Kort efter møder vi genvejen Cami del Puig Xacons og holder et lille hvil. Der er ikke mere noget trafik af betydning på vejen og vi kan bedre nyde turen.

Det går en anelse op ad bakke. Vi passerer marker, frugttræer og olivenlunde og nogle pragtfuldt beliggende huse bag stengærderne.

Idyllen er dog nok forbi for de nærmeste naboer til den kommende resort. Vi kan tydeligt høre larm fra byggeaktiviteterne.

Lidt længere ude ad vejen er der stilhed bortset fra fuglene. Asfaltvejen ophører og erstattes af grusvej. Et skilt påpeger at det er forbudt at campere i området.
Mallorca. Skiltet taler for sig selv
Foto: Skiltet taler for sig selv.

Vi passerer en stor golfbane, der ligger idyllisk ned mod vandet. Godt hegnet ind med elektrisk port ved indkørslen.

Mallorca. Fyrtårnet på øen Illa d' Alcanada
Foto: Fyrtårnet på øen Illa d' Alcanada.
I baggrunden kan vi se fyrtårnet, der står på en lille ø ud for kysten. På vores kort er der en sti, der går ud til kysten ved fyret, og derfra er der en vej ind til Port de Alcudia. Det kunne være en alternativ hjemtur.

Lidt senere må vi slå den tanke ud af hovedet. Stien, et hjulspor, er der ganske vist, men der er hegn og jernlåge og et skilt forbyder adgang, selvom vejen går ugenert langs med bygningen.

Grusvejen slår nogle sving nedad og der ligger nogle huse. Pensionater ser det ud til. De ligger godt nok rart. Vi nærmer os kysten. Der vokser pinjer i skoven opad bjergsiden, som er kommet tættere på, og gyvelen blomstrer.

Grusvejen er efterhånden blevet lidt knubbet og hullet og det er begyndt at gå opad igen.

Vi kommer til et sted, hvor et skilt viser en afstikker opad bjerget til Coll de ses Fontanelles.

Vi fortsætter dog ad den samme sti og længere fremme dukker et lille hus op. Det ligner et lille refugie, men viser sig snarere at være et slags shelter - eller et stort busstoppested.
Mallorca. Skiltning til Coll de ses Fontanelles
Foto: Skiltning til Coll de ses Fontanelles.

Vi er ved vejs ende. Herfra fører en lille sti ned gennem kløften til selve stranden. Der er flere andre små stier, der også fører nedad.

Mallorca. Refugiet ved Coll Baix
Foto: "Refugiet" ved Coll Baix.
Vi kunne se folk oppe på Fontanelles for lidt siden og kan nu se dem på vej nedad stien mod refugiet.

Vi holder en lille pause ved et opstillet bord med bænke og kigger os omkring på landskabet og på det lille refugie.

Man kan sikkert nødtørftigt overnatte i bygningen. Der er vand på stedet, men ikke drikbart, og der er store affaldsbeholdere til at holde stedet ryddeligt, men ellers intet.

Så startede vi turen tilbage. Det ville blive en pæn lang tur inden vi kunne nyde en velfortjent kold zervesa. Vores tur var jo startet i Port de Alcudia, og fra den fjerneste ende af byen, så når vi er tilbage i Alcúdia om et par timer, er der stadig en time helt hjem.

Til top


oprettet maj 2007 - webmaster: erik petersen - opdateret: 12-02-13