Du er her > Start > Mit udstyr > Let den samlede vægt

Inspiration til vandreture, trekking og hiking.

Let den samlede vægt.

Skal jeg virkelig slæbe alt det grej med? Hvordan får jeg minimeret den samlede vægt uden at mangle noget?

Spørgsmålene dukker op når jeg kigger på alt det grej, jeg plejer at slæbe med på 3-4 dages hikes med overnatning i det fri. Der skal virkelig nytænkning til, hvis jeg skal have reduceret vægten i rygsækken uden at det koster kasse.

I takt med lysets tilbagekomst og den spirende fornemmelse af forår, så er det tid til at give gearet et lille eftersyn. Er det som det skal være? Noget der trænger til udskiftning eller reperation? - Og ikke mindst: Er det virkelig nødvendigt at slæbe alt det grej?

Vintertiden plejer for mit vedkommende at fostre en masse ønsker og planer om, hvor og hvordan jeg vil vandre den kommende sommer.

Denne vinter ingen undtagelse, men jeg har samtidig haft tankerne fokuseret på mit udstyr og har stillet spørgsmål ved mangt og meget omkring brugen af det.

Med de ønsker jeg har for min fremtidige aktivitet i naturen, er det nemlig bydende nødvendigt, at få minimeret vægten af den samlede byrde, som jeg slæber med mig.
Min rygsæk klar til 4 døgn i naturen. Ca 16 kg. Er det nu også nødvendigt? Foto: Min rygsæk klar til 4 døgn i naturen. Ca 16 kg. Er det nu også nødvendigt?

Jeg har nydt godt af dagsture og trekking ture, hvor byrden på ryggen var til at bære, eller blev båret af andre, men nu vil jeg gerne genoptage 3-4 dages turene med overnatning i det fri.

Det er år tilbage, at jeg kunne bære 16-18 kg i rygsækken - selvom det også dengang var for meget. Rygsækken er blevet lettet for nogle kilo gennem årene, men det er ikke helt nok.

Det er dette, det drejer sig om. Rygsækken og alt det der pakkes i den Foto: Det er dette, det drejer sig om. Rygsækken og alt det der pakkes i den. Jeg er med tiden blevet mådeholdende under pakning af rygsæk og har fået reduceret vægten en del, ved simpelthen at tage mindre med.

En del af mit udstyr er også blevet lettere, bl.a. telt og sovepose, men det må kunne gøres bedre endnu.

Rygsækken vejer stadig for meget til at det føles komfortabelt at slæbe rundt på den. Skuldre og knæ er mine ømme punkter - achilleshælen.

Light backpacking.
De senere års teknologi har gjort gearet til en letvægtsvare - men en dyr en. Light backpacking er ikke mere et nyt begreb indenfor backpacking, men et lidt dyrt begreb.

Selvfølgelig kan man i vor dage købe sig til en let rygsæk ved at købe let udstyr til at pakke i den, hvis pengene rækker, men er der andre måder, der muliggør en let rygsæk, der også indeholder, hvad der er brug for?

Der skrives og kommenteres på grej overalt på nettet, på diverse blogs og hjemmesider og jeg har været mange igennem for at blive inspireret. Light packing er en hel videnskab.

Et site, der virkelig har sat skred i mine indgroede normer for gear og brug af det, er Smarterbackpacking af Jörgen Johansen, en kendt svensk hiker og skribent gennem flere årtier. Sitet er på engelsk.

Han har også nyligt udgivet en bog med samme titel, som jeg hurtigt fik anskaffet mig.

Den er også på engelsk, men er let læselig synes jeg og interagerer i øvrigt med hjemmesiden.
Smarter backpacking af Jörgen Johansen
"Smarter Backpacking er bogen hvor alle backpackere og vandrere kan finde letvægts vandrings teknikker som vil få deres last til at skrumpe og gøre alle vandreture mere behagelige".
Bogen kan købes på bl.a Amazon.

Johansens no-nonsens indstilling til grejet er lige noget, der tiltaler mit temperament. Jeg har allerede taget en del til mig fra godteposen, som sådan opfatter jeg bogen, det drejer sig nemlig ikke om alle de små ting - som at bore huller i skaftet på tandbørsten, men om de store ting - først og fremmest.

Hans overordnede teori er 3 for 3, eller "343", som det populært kaldes. De 3 "store", som han kalder dem, telt, rygsæk og sovepose, bør ikke veje mere end 3 kg... tilsammen!

Se det er noget, der tiltaler mig; men hvordan kommer jeg der til? Det giver bogen flere gode bud på, ligesom den også giver gode bud på, hvad der ellers kan ændres for at lette den samlede byrde.

Jeg havde en umiddelbar idé om, at det nok ville blive en dyr løsning. Det kan det også sagtens blive alt efter, hvor på skalaen ens grej befinder sig, hvor man selv befinder sig og, hvis man partout vil købe sig det letteste udstyr; men det behøver ikke at være løsningen.

Nytænkning, nedbrydning af indgroede vaner, kan også være en løsning og her er bogen virkelig inspirerende.

Jeg glæder mig til at komme i gang, få prøvet principperne af, forhåbentlig få høvlet endnu nogle kg af byrden og så ellers komme deruda'...

Link:
backpackinglight.dk er en netbutik, der som navnet antyder, handler med letvægts udstyr til friluftsmennesker. De har flere spændende sager, som ikke ses alle steder.

Til top


oprettet februar 2012 - webmaster: erik petersen - opdateret: 29-02-2012