Du er her > Start > Sverige > Ås til åsleden

Vandreture i Sverige. Skåneleden. Hiking på Ås til åsleden.

Höör - Röstånga.

1. Onsvalakällan – Maglebjärr ca 8 km.
2. Maglebjär – S.Hultarp ca 15 km.
3. S.Hultarp – Jällabjär ca 12 km.
4. Jällabjär – Röstånga ca 3,5 km.

Distance: Ca 38 km. 4 etaper.
Grad: 2, moderat.
Skiltning: Orange Skåneleden mærker.
Overnatning: Shelter, telt eller tarp.
Udstyr: Hvad der skal bruges til 4 dage med overnatning i det fri.
Indkøb: Ingen på leden. Proviantering bør medbringes.
Til / fra: Skånetrafikken køreplaner.
Motiv fra ledenFoto: Motiv fra leden.

Da vi i efteråret hikede på Söderåsen vandrede vi mod sydøst, denne gang gik turen modsat, men også denne gang ender vi i Röstånga.

Fra landevejen er der 1 km til første lejr Onsvallakällan. Lejrpladsen ligger i granskov. Selve kilden, der engang var offerkilde, ligger små 100 meter fra shelteret. Dejligt sted.

Kort version:
Sporet til Maglebjär går igennem sumpede områder og flere steder er lagt brædder ud til at gå på, men ellers en let tur. Gennem masser af skov. Pladsen ved Maglebjär ligger lidt kedeligt.

Turen til S. Hultarp går langs med Skåne Dyrpark, forbi Vaxsjön og friluftscentret Frostavallen. Næste 4 km er skov, så lidt landevej til byen Hallaröd og herfra et par kilometer til et godt beliggende shelter.

Herfra går det så ad landevej ca 3 km. Udsigt over Rönne å dalen og derefter ned i å dalen. Efter en lille bro dukker en lejrplads op. Djupadal. Her er 2 shelters. Den deles med kanofolket og ligger meget idyllisk.

Sporet fortsætter og går igennem et spændende stykke natur. En gammel ene skov! Kort før næste camp skal man op over Jällebjärger meget flot. Får står for naturplejen og lejren er hegnet ind. Fra lejren er der ca 3 km til Röstånga.

Fra turdagbogen. '4 dage på åsen sidst i april'.
Vi drog af sted søndag eftermiddag og blev nødt til at starte i Höör, for at kunne nå den første overnatning inden mørket. Herfra var der ikke langt til Onsvallakällan, den første lejr.

Lejr OnsvallakällanFoto: Lejr Onsvallakällan. Vi kunne dog ikke nå at gå de 3-4 km, inden det blev mørkt og måtte tage en Taxi fra stationen ud til starten af sporet.

Blev sat af ved en lille sø ved Misserød og derfra var der kun en lille km’s vandring ind i skoven til første overnatning. Endelig.

En dejlig lejrplads. - Det første måltid idet fri. En kop kaffe og en smøg. Krybe indenfor og i soveposen, og så godnat med stilheden i ørerne.

Første dag
Onsvalakällan – Maglebjär.
8 km

Op til fuglesang. Ikke en vind. Fugtigt. Morgenmad og kaffe, nyde at miniferien er startet.

Stadig fugtigt da vi pakkede og begav os af sted.

Havde ikke gået langt før det begyndte at småregne. Regnen tog til. Stille silende, meget våd regn.

Våd vandring gennem blandet skov. Ingen større stigninger.
Våd smuk skovFoto: Våd smuk skov.

Vådt, vådtFoto: Vådt, vådt. Brædder som sti gennem sumpen. Nogle steder var det meget sumpet og der var lagt brædder som sti gennem sumpen. Små overfyldte vandløb blev forceret ad vakkelvorne bræddebroer.

På den sjette km, nordpå ad en landevej, holdt det op at regne. Tendens til spredning af skyerne.

Solen kiggede endog frem da vi gik ind på den sidste km. Lidt problemer med at finde pladsen.

Ikke en indbydende plads som vi var forvent med. Shelteret vendte forkert syntes vi. "Maribo trop har været her, synes det var skod og gik videre 97", stod skrevet med tusch på shelteret.

Først kaffe. - Fandt ikke rigtig noget egnet sted til teltet, så i stedet rejste vi det inde i shelteret og hængte oversejlet til tørre.

Rygsækkene blev tjekket for vådt indhold, der blev tørret sammen med regntøj, strømper og støvler.

Forsøgte at få et lille bål i gang. Ikke just let, der er ikke noget rigtig brænde, og det vi kunne finde var meget fugtigt.
ShelterpladsenFoto: Shelterpladsen.

Vejret var klaret op, og det vekslede mellem sol og skyer resten af eftermiddag og aften. Temperaturen, som hele dagen havde ligget omkring 13 - 14 grader, krøb et par grader op. Det blev dog hurtigt ret køligt i takt med at solen gik ned. En halvkold nat.

Til top


Anden dag
Maglebjär – S.Hultarp (Allarpsberg)
15 km

Fik hele morgenen med. Fuglesang og stilhed. Overskyet, men en bedring at ane. Mens vi spiste morgenmad og drak kaffe, brød solen igennem skyerne, og det blev lunere.

En bus fyldt med teenagere ankom til feriekolonien. Snart genlød det hele af glade og kåde stemmer og skrig og skrål. Fuglene tog så en pause imens...

Pakke. Alt grej og tøj var tørt. – En sidste kop kaffe og en smøg, og vi begav os på vej.

Anemoner. Anemoner overaltFoto: Anemoner. Anemoner overalt. Et lille stykke videre ad grusvejen og så et sving ind i skoven. Solen var nu for alvor fremme og lyste skoven og skovbunden op. Et tæppe af Anemoner.

Blev varmere. Nåede frem til Skåne Djurpark efter blot lidt over en km’s vandring. Videre gennem varieret landskab mod Frostavallen.

– Ved en af hvilepauserne målte vi 25 grader i skyggen, og i solen var der 35... Mindede en del om sidste år i august.

Skøn vandring ad stier og små grusveje. Stilhed, varme og fuglesang. Efter en halv km’s vandring ad en rigtig vej, dukkede Dagstorpssjön op. – Væk fra landevejen igen, opad, ind i granskov. Fandt en dejlig plads i ly af klipper. Her nød vi så vort brød – sammen med myrerne…

En km gennem skov, så lidt over en km ad landevej, sydøst mod Halleröd. Her ligger en kirke, markeret på kortet, som et sted med vand. Vi fik tanket op til sidste del af turen. – Videre ad kirkestien og gennem selve Hallerød. Gamle pæne svenske huse med små haver. Små grusveje de næste km mod Allarpsberg naturreservat. Var blevet lidt køligere på den sidste del af turen.

Sidste km indledtes; flot. Anemoner og nogle andre som vi ikke havde set før – nonnan’s tröst..?? – spredt ud i skovbunden. En del træer var tæt på at springe ud, nogle få havde gjort det, men hovedparten var stadig med skud, der gjorde at det hele syn blev grågrønt.

En dejlig plads dukkede op i det grågrønne.

God plads til teltet. Vand fra en gammeldags pumpe et par hundrede meter fra pladsen.

Ikke langt derfra lå et par huse, og landevejen også ganske tæt på. Lokummet lå helt nede ved landevejen, hvilket var en pæn lille gåtur! – Svært i mørke... Endnu en stille aften. Stadig ingen vind.
En dejlig camp dukkede opFoto: En dejlig camp dukkede op.

Til top

Tredie dag
S.Hultarp – Djupadal – Jällabjär
12 km.

God morgen til fuglesang. Stille er skoven, men fuglesang. Dejligt. Lytte, fordøje, sanse. Stadig ingen vind og det var blevet overskyet igen. Temperaturen var nu igen ca 15 grader, en kontrast til i går med sommervarme.

Pakkede, tankede vand og begav os ud på dagens etape. De første 3,5 km ad landevejen mod N, N/V.

Udsigt til Rönne åFoto: Udsigt til Rönne å. En god vandring i et smukt og til tider også særpræget landskab.

Endte med udsigt ned til Rönne å. Undervejs begyndte det at småregne. Fra vejen var der det sidste lille stykke, en fantastisk udsigt over dalen med Rönne å der snoede sig i bunden!

Begyndte nedstigningen. Skulle ned i bunden og over åen. Også i bunden af dalen var der meget smukt, kunne forestille mig en kanotur ad Rönne å.

Lige efter broen lå en lejrplads, der deltes med kanofolket!

Så hyggelig ud, med gode muligheder for teltslagning og med 2 sheltere.

– Solen kiggede frem, og temperaturen steg mærkbart.

Retningen nu sydøst og nu opad igen, gik faktisk tilbage igen bare på den anden side af dalen. Nød det pragtfulde skue.
Broen over Rönne å dalenFoto: Broen over Rönne å dalen.

Videre mod vest, efter en km nærmede vi os Eneskogen. Et spændende landskab med gamle enetræer – op imod hundrede år gamle for nogles vedkommende. Et velbesøgt udflugtsmål.

EneskogenFoto: Eneskogen. Eneskogen mundede ud i den lille landsby Anderstorp. Så mod nordvest en lille km ad landevej. Et sving ind i skoven igen og sydøst mod Jällatorpet den næste km.

Mod toppen af Jällabjär – 123 m! – Solen var for alvor kommet igen på de sidste km, så det var en tur der tappede.

Men strabadserne værd. Fra toppen var der en flot udsigt ud over landskabet.

Jällabjär var engang et vulkankrater, hvilket skulle kunne ses af stenarten Basalt. Området er et naturreservat. På den sidste km gik det jævnt nedad. Her gik får og naturplejede landskabet.

Lejren lå indhegnet i et besynderligt smukt landskab. Eventyragtigt, med små lave gevækster og små enebærbuske! Kom til at tænke på nisser og alfer osv. Fårene gik og græssede lige på den anden side af hegnet.

Dejlig lille lejrplads. Solen stadig fremme, og vi nød et par timer med stilhed, sol og varme, læsning og kaffe. Ku' man ønske sig mer'?

Til top

Fjerde dag
Jällabjär – Röstånga
3.5 km.

Dejlig dag. Solen skinnede, lunt. Forberedelserne til sidste del af turen blev foretaget stille og roligt. Kunne have været dejligt at blive en dag eller to! Tankning af vand og så afsted. En dejlig tur, stadig i dette specielle "nisselandskab".

Føltes i starten som vi gik rundt i ring. Var dette virkelig stien, var vi ikke på vej tilbage? Kigger på kompasset!? Måske! – Meget betegnende for dette mystiske landskab...
JällabjärFoto: Jällabjär.

Nogle steder var der meget fugtigtFoto: Nogle steder var der meget fugtigt. Snart ændrede det sig igen. Varierede meget. Kom gennem steder, der var meget fugtige og frodige.

Vi nærmede os hastigt civiliseret område og snart landevejen det sidste stykke til Röstånga.

Stadig fint vejr! - Hva’ pokker skulle vi hjem for? –

Vi ventede en times tid på bussen, der skulle bringe os til Stehag.

I Stehag måtte vi også vente en times tid, inden vi kunne komme med toget til Malmø.

Vi var snart hjemme i det pulserende København. Stadig strejkeramt. Hvilke busser mon kører? Sådan endte så fire dejlige dage i det svenske april forår...

Til top






oprettet april 1998 - webmaster: erik petersen - opdateret: 04-02-2019