Du er her > Start > Kreta > Prassano kløften

Grækenland. Vandreture på Kreta. Vandring på nordkysten. Kløfter.

Prassano kløften. Prasiano Faraggi.

'Den smukkeste og vildeste', skrev jeg begejstret for år tilbage. Det mener jeg stadig. Vildeste skal forstås sådan, at kløften ikke er plejet og reguleret.

Det meste af tiden går man i et meget smalt flodleje, med kun 4-5 m mellem de flere hundrede meter høje klippesider, hvor der er smallest. Kløften er heller ikke sikret med rækværk o.lign. og man må selv finde, klatre om nødvendigt, uden om forhindringer.

Modsat de andre kløfter er man næsten også sikker på, at være alene undervejs.

Prassano var min 'kløftvandre' dåb, måske også derfor jeg er så begejstret for lige netop den, men den har været en lige så stor oplevelse hver gang og er altså ekstraordinær smuk.

Kløften er knap synlig fra kystlandevejen og 'The New National road', måske derfor den ikke er så kendt, men set inde fra landet mod kysten, er den meget imponerende og dragende.
Kreta. Prassano kløften
Foto: Prassano kløften. Den smukkeste.

Vær opmærksom på, at der kan være meget vand i kløften i forårsmånederne, måske også for meget, og så er den ikke passabel. Har 2 gange kun nået ca halvvejs. I øvrigt bør man ikke vandre i Prassano efter dage med regnvejr.

Prassano kløften set inde fra landet
Foto: Prassano kløften set inde fra landet. Meget imponerende.
Distance:Ca 9,5 km. 4-5 timer.
Bedste årstid: juni-oktober.
Grad: 3, udfordrende.
Stigning: Ca 200 m.
Udstyr: Godt vandrefodtøj, solbeskyttelse og masser af vand.
Skilte: Ingen mærkning.
Proviant: Rethymnon og Prassies.
Til/fra: Lokalbus fra Rethymnon til busstop overfor 'May Hotel'.
Retur med Amari-Rethymnon bussen fra Mirthios eller Prassies (ikke særlig ofte).
KTEL (driver også lokalbusserne i Rethymnon) bustider og priser.

Fra kløftens udmunding til Prassies er der godt 3 km. Fra Prassies og tilbage til landevejen ved Misiria er der ca 8 km. Fra kløftens udmunding til Mirthios knap 3 km.

Turen kan vandres begge veje men: Når jeg foretrækker turen fra kysten og op, er det pga de kedelige par km ved kysten. Bedre at få dem overstået i starten, så man i den anden ende af kløften kan stå tilbage med indtryk af mageløs skønhed.

Korte version:
Så turen starter på den gamle landevej ca 5 km øst for Rethimno, lige mellem Misiria og Platanias, hvor en bro fører landevejen over flodudløbet.

Asfaltvejen, Fourlanou, følges under viadukten til den nye nationale vej. Flodlejet ligger på venstre hånd og virker ikke specielt indbydende. Det flyder med alskens skidt og ragelse. Der er veje på begge sider af flodlejet, så et drop fra vejsiden er ganske let og bruges flittigt... Der ligger også en del småindustri langs vejene og det bliver det sikkert ikke bedre af. Det kan absolut anbefales at følge vejen et par km, inden man benytter flodlejet.

I det udtørrede flodleje er der masser af sten, der kan være lidt vand og man må zigzagge sig frem. Efterhånden som man når længere ind i kløften, bliver klippesiderne stejlere og højere. Der er passager med forhindringer, der kalder på opmærksomhed for at forcere dem. Store klippestykker spærrer vejen, og man må finde den letteste vej udenom - eller over.

Der skal klatres en del ved en svær passage på det sidste stykke. Et klippestykke stort som en bus gør det umuligt at komme videre. Der må klatres på klippesiden. Efter denne passage er der ikke flere forhindringer.

Resten af turen er let, men det kan knibe med at finde ud og op til landevejen mod Prassies.

E4 sporet krydser kløften i nærheden af landsbyen Prassies. Det kunne vi ikke finde nede i kløften.

Har man mod på det, kan man ad grusveje i olivenlundene, følge kløften oven fra på vandringen tilbage til landevejen i Misiria. Det er imponerende at se kløften fra oven.
Et kig ned i Prassano kløften
Foto: Et kig ned i Prassano kløften fra vejene i olivenlunden.


Vis Prassano kløften på et større kort
Har man ikke mod på at gå, er det sikkert muligt, i Prassies, at skaffe en taxi til tilbageturen

Man kan også gå op til Mirthios og håbe på en bus (se link til bus foroven).

På Google maps er ruten gennem Prassano kløften tegnet ind (blå) og kan ikke være meget anderledes, bortset fra vores slutning ved Prassies og Mirthios, hvor vi ikke var sikre på sporet.

Jeg kan dog ikke garantere for at tilbageturen (orange) er korrekt, da den er konstrueret ud fra noter og uden brug af waypoints.

Mere om Prassano kløften:
Turdagbog fra en af turene gennem kløften her...

til top


oprettet juni 2002 - webmaster: erik petersen - opdateret: 19-01-2014