Signs
Du er her > start > Andet relateret > Sværhedsgrader i fokus

Inspiration til vandreture, trekking, hiking og friluftsliv.

Sværhedsgrader i fokus.

Hvor svær er en lettere tur?
- Og kan den være det - altså svær? Er en lettere tur, lettere end en let? - Eller sværere?

Jeg har fået rodet mig ind i noget, der ikke rigtig giver mening, da jeg i mit forsøg på at skabe et hurtigt overblik, indførte 'grad' på vandreturene, men uden at have en egentlig inddeling af graderne.

Det var godt nok med vilje, da det ikke skulle virke 'guide-agtigt', men resultatet er ikke blevet godt jvf. indledningen.
Alpi Apuane. Toscana. Hvor svær er en lettere tur? Er denne let eller svær? [Klik for et større billede]
Foto: Alpi Apuane. Toscana. Hvor svær er en lettere tur? Er denne let eller svær?

Så nu vil jeg lave det om og prøve at rette til rundt omkring på siderne. Jeg har derfor ledt efter eventuelle internationale regler omkring emnet, i lighed med Grande Randonnée og skiltning, men der er umiddelbart ingen.

Der ser dog ud til at være en vis enighed om, at den kategorisering der bruges for skibakker, også gælder eksempelvis vandring og cykling:
En grøn cirkel= let, en blå firkant= moderat, og en sort diamant= svær.

Den er mig for unuanceret til at kunne give et ordentligt overblik, og det generelle billede der tegnede sig i min søgen, var da også en opdeling i 5 grader, med 1 som den letteste og 5 den sværeste.

Men ingen grader uden bøjninger, for er 'grad 1' i fladt terræn, at sammenligne med 'grad 1' i bjergene f.eks? Er 'grad 1' det samme for en begynder som for en erfaren?

En vis differenciering finder sted på diverse rejsesites i forhold til udbud og kundekreds, men hvis det skal give mening med et grad system, må det gælde under alle forhold, for alle mennesker?

Jeg har så valgt at bruge de 5 grader, kategorier eller klasser, som er:
1 Let, 2 moderat, 3 udfordrende, 4 svær og 5 meget svær.

Hver grad, kategori eller klasse, er defineret ved en række punkter, som f.eks. kondition, stiers beskaffenhed, skiltning, distance, højdeforskelle, sikker fod og udstyr.

Mit udgangspunktet er, at interessekredsen er mennesker, der har lyst til at gå ture udenfor alfarvej, at de er vant til at gå og kan gå mindst 5 km uden besvær.

Se sværhedsgraderne 1 - 5 defineret

Jeg er gået i gang med at kategorisere vandreturene, hvilket vil kunne ses efterhånden på de respektive sider.

Jeg laver nok en side, hvor gradinddeling og ruter kan ses under ét. På sigt er det tanken, at turene også i menuerne er inddelt i grader.

til topoprettet september 2012 - webmaster: erik petersen - opdateret: 06-09-2012