Bornholm
Du er her > Start > Danmark > Bornholm

Vandreture i Danmark. Vandring på Bornholm.

Bornholm - en helt anden verden.

Sådan står der bl.a. at læse når man søger information om Bornholm.

Det der i mine øjne er med til at gøre Bornholm helt anderledes end resten af landet er naturen. Klipperne.

De store skove med klipper og stejle skrænter og dramatiske, spændende kyststrækninger har jeg altid misundt bornholmerne. Det nærmeste Danmark kommer på noget, der minder bare lidt om bjerge.
Bornholm. Klipper, dramatiske og spændende kyststrækninger [Klik for et større billede]
Foto: Bornholm. Klipper, dramatiske og spændende kyststrækninger.

Har ofte tænkt på at vende tilbage, udelukkende med vandreture for øje, og nu bød lejlighed sig så til i det spæde forår med et ophold i Sandvig.

Sandvig, den nordligste af de 2 sammenvoksede byer Allinge-Sandvig, ligger ved foden af Hammerknuden. Klippeknolden, der danner det nordligste punkt af Bornholm, er et meget populært udflugtsmål, hvilket ses af de mange korte ture på kryds og tværs i området, der ofte har udgangspunkt ved en p-plads.

Bornholm. Hammershus. Slotsruinen er øens nok mest kendte seværdighed [Klik for et større billede]
Foto: Bornholm. Hammershus. Slotsruinen er øens nok mest kendte seværdighed.
Hammerknuden rundt på knap 7 km var derfor et oplagt valg for en kortere vandretur og det er en flot tur.

Sandvig-Hammershus og retur var lige så oplagt. Lige syd for Hammerknuden og Sæne havn ligger Hammershus. Den vel nok mest kendte seværdighed på Bornholm og absolut et besøg værd. Jeg vandrede rundt om Hammerknuden en gang mere og forlængede turen med ca 5 km ved at vandre videre fra Sæne Havn op til Hammershus slotsruin og returnerede til Sandvig ad samme rute som rundturen.

Sandvig-Sandkås-Tejn er en fin lille tur på ca 7 km. En forsmag på på at vandre ad kyststierne. Den kan selvfølgelig forlænges efter behag og evne, da der aldrig er rigtig langt til et busstoppested.

Tejn-Døndalen-Gudhjem er en tur på 14 km, men kunne være en mulighed for forlængelse, hvis formen er god. Ruten går blandt andet forbi den dramatiske, forrevne kyst ved Helligdomsklipperne.

Der kan spares ca 1½ km, hvis man dropper turen ind og op i Døndalen; men hvorfor dog det?
Her findes Danmarks højeste vandfald og er man på tur i april inden løvspring er Døndalen helt fantastisk. Intet sted har jeg set så mange Anemoner.
Bornholm. Døndalen. Danmarks højeste vandfald [Klik for et større billede]
Foto: Bornholm. Døndalen. Danmarks højeste vandfald.

Rønne-Hasle-Vang, den længste af de vandreture jeg gjorde med sine knap 18 km, byder ikke på nær så dramatisk terræn som på østkysten, men turen har meget historie, der fortælles på infotavler undervejs. Ruren går gennem Blykobbe plantage og tæt forbi de 2 små samfund med de interessante navne Sorthat og Muleby og videre på kanten af Hasle Lystskov til Hasle. Herfra går den videre langs kysten til Helligepeder og Teglkås, der er 2 meget små havne samfund og videre til Jons kapel og Blåskinsdalen til den lille havneby Vang. Historie hele vejen. Fed tur.

Det er udenfor sæsonen. Der er lukket og byerne ligger stort set øde hen [Klik for et større billede]
Foto: Det er udenfor sæsonen. Der er lukket og byerne ligger stort set øde hen.
Bornholm i marts er udenfor sæsonen. Hoteller, restauranter, caféer, barer, pensionater og ferieboliger er lukket og byerne ligger stort set øde hen.

Godt at formålet med at besøge Bornholm ikke var at komme ud blandt folk, men at komme ud at vandre. Marts var perfekt.

Jeg havde den pragtfulde natur næsten for mig selv. Dertil artede vejret sig på udmærket vis, med sol og fornemmelse for forår, men det er jo aldrig til at vide.

Til sommer ser det helt anderles ud igen, og Bornholm er en anden verden. Når øen er grøn og luften lun og rar, så indvaderes øen af turister og der er masser af mennesker i byerne og stemningen næsten sydlandsk.

Er man mere til stille stunder og kontemplation bør man derfor nok undgå sommermånederne og i stedet vandre i for- og efterårs månederne.

Til top



oprettet marts 2012 - webmaster: erik petersen - opdateret: 29-11-2012