Du er her > Start > Kreta > Sougia-Lissos

Grækenland. Vandreture på Kreta. Vandring på sydkysten. E4.

Sougia - Lissos - Sougia.

Distance: Ca 3,5 km. 2-3 timer.
Grad: 3 (e,f,g), udfordrende, pga ned- og opstigning ved Lissos. Alligevel en lettere vandretur, hvis man kan tåle "højt ned" og har en sikker fod.
Grad 2, moderat, hvis man undlader besøget i Lissos.
Op/ned: Ca 100 m.
Udstyr: Godt fodtøj, solhat og vand.

Gennem en lille, dramatiske kløft, zigzag op ad kløftens ene side, op på og henover plateauet og derefter zigzagge stejlt ned til LIssos.
Indgangen til kløften og starten af turen til Lissos
Foto: Indgangen til kløften og starten af turen til Lissos.

Hvis man befinder sig i Sougia er turen til den antikke ruinby Lissos måske allerede på programmet og man bør da heller ikke snyde sig selv for denne lille underskønne vandretur.

Vel nede i Lissos kan man nyde sin medbragte under de skyggefulde gamle Johannesbrød træer, hvor der også kan tankes friskt vand. Det er oplagt med en dukkert ved den lille sandstrand inden det går samme vej tilbage.

Kløften ved Sougia fra turen til Lissos
Foto: Kløften ved Sougia fra turen til Lissos.
Vandreturen starter lige udenfor Sougia ved den lille havn, hvor man ikke kan komme længere, lige efter det sted, hvor færgen mellem Paleochora og Sfakia lægger til.

Der er indhegninger til geder på højre side, der skal forceres for at komme ind i kløften og det ser måske "ikke rigtigt ud", men man skal bare sørge for at lukke lågen igen. En stor pil i sort/gul på klippen viser vej ind i kløften.

Det er en smuk og dramatisk kløft. Stien snor sig gennem budskadset i det tørlagte flodlejet. Her vokser Nerier i masse vis. Klippesiderne rejser sig dramatisk højt på begge sider og kløften er kun 2-3 meter bred på det sted.

Sporet forlader flodlejet og går nu noget højere oppe på klippesiden.

Der fortsætter et lille spor videre ind i kløften, men sporet til Lissos drejer 180 grader og begynder så at zigzagge op ad klippesiden til det flader ud oppe på plateauet.

Sporet er ikke svært at følge hen over plateauet. Der er E4 skilte på nogle af træerne i starten og gennem terrænet ses et tydeligt spor.
Kløften ved Sougia fra turen til Lissos
Foto: Kløften ved Sougia fra turen til Lissos.

Det tager ca ½ time over plateauet og så åbenbares en fin fin udsigt over dalen med det antikke Lissos. Gravpladserne på den modsatte side og den lille sandstrand ved klipperne

Udsigt fra plateauet ned til Lissos
Foto: Udsigt fra plateauet ned til Lissos.
Nyd udsigten inden nedstigningen, der er stejlt. Sporet zigzagger ned ad klippen og vi kommer ud lige i nærheden af ruinen med mosaikgulvet i det nordøstlige hjørne.

Stien fører videre ind under de store gamle johannesbrødstræer, hvor der kan tankes vand. Der er bænke og borde så man kan sidde og nyde sin frokost. Man kan sagtens drive rundt i Lissos et par timer, hvis man inkluderer en badetur fra den lille sandstrand.

Tilbage turen foregår ad samme rute og starter altså med en stejl stigning op til plateauet. Herefter er det let vandring over plateauet og turen ned i kløften betagende. Vi kommer ud af kløften ved den lille havn - og nu kan jeg næsten smage den kolde.

til top
oprettet april 2006 - webmaster: erik petersen - opdateret: 26-11-2010