Du er her > vandreture start > Grækenland > Kreta > Plakias

Grækenland. Vandreture på Kreta. Baser på sydkysten.

Plakias.

Plakias, med ca 600 fastboende, er en lille hyggelig by på sydkysten kun 38 km fra Rethimno.

Jeg havde hørt så meget godt om Plakias og stedet har før været lige ved at komme på programmet. Nu skulle det være.

Plakias ligger i bugten af samme navn og burde ligge i ly af de 2 forbjerge på begge sider, men er kendt for sine pludselige og voldsomme vinde omkring bugten.
Udsigt til Plakias
Foto: Udsigt til Plakias.

Det siges, at i "Plakias blæser det altid"! - Der er måske noget om snakken; det blæste mere eller mindre alle de dage vi opholdt os på stedet og flere gange ret voldsomt. Aftenerne var af samme grund meget kølige og det var lige fra det øjeblik, hvor solen gik ned.

Der er mere fladt ved kysten her på denne del af øen i forhold til længere mod vest, hvor bjergene når til vandkanten. Der er en del landbrugsjord foruden de allestedsværende oliven træer.

Plakias set mod øst, med den store strand
Foto: Plakias set mod øst, med den store strand.
Plakias ligger smukt placeret i bugten og har en 1 km lang sandstrand på østsiden af byen, hvor der også ligger nogle hoteller.

Vest for byen er der også nogle mindre strande med Skinos Beach lige udenfor byen og en km længere ude Souda Beach også kaldet Sweetwater Bay - ikke at forveksle med den af samme navn, der ligger midtvejs mellem Sfakia og Loutro. En dejlig vandretur ud til Sweetwater, men tavernaen derude var endnu ikke åbnet.

Der er priser i alle lag og indkvarteringer ligeså. Der er ikke store hotel komplekser, men flere mindre og nye, men langt det meste indkvartering er "Rent rooms" hos de lokale beboere, ligesom de fleste restauranter selv har, eller har tilknyttet, en eller anden form for værelsesudlejning.

Et værelse for 2 ved havnen, med udsigt over bugten, kunne erhverves for 20 Euro, men de var også booked.

På denne årstid er sæsonen ikke begyndt endnu og det prægede byen. De fleste restauranter var åbne, men flere små hoteller var endnu ikke og der var da heller ikke så mange turister.

Byen har også et Youth hostal, der havde åbent. Ligger i skønne omgivelser.

Plakias set fra Skinos Beach
Foto: Plakias set fra Skinos Beach
Et af vores kriterier for udvælgelse af destination, er kravet om en campingplads og en sådan er der i Plakias. Apollonia Camping ligger lige i udkanten af Plakias og har åbent fra april til oktober. Så Plakias blev første stop på denne forårs tur til Kreta. Der er kun 3-4 busforbindelser til og fra Rethimno om dagen, så det gælder om at time sine planer.

En etage over Plakias ligger 3 landsbyer. Her Sellia
Foto: En etage over Plakias ligger landsbyen Sellia.
Der er op til flere supermarkeder i byen, så mulighederne for indkøb er gode. Der findes også en mindre bank og et par automater til plastickort.

En etage højere op ad bjerget (200-300 m) ligger 3 landsbyer Selliá, Mýrthios og Marioú.

Man kan selvfølgelig bruge landevejene til at aflægge landsbyerne et besøg, men man kan også bruge de mindre grusveje og stier.

I Plakias Market, der ligger på hovedgaden og skråt overfor busstationen kan købes en lille bog og et kort af Lance Chilton, der beskriver 10 vandringer i Plakias området. 4 Euro pr. stk. Fås på engelsk og tysk og er fra 1998. De fleste er korte ture til landsbyerne, men flere af dem kan forlænges til bl.a. Kótsifos Gorge.

Kortet er dog lidt svært at bruge, da ruterne ikke er indtegnet. Landeveje, mindre veje og grusveje sammen med korte stier er hvad man får og man bliver nødt til at have næsen i bogen det meste af tiden for at finde vej.

Hjemmefra havde vi allieret os med og studeret Walking and cycling in Crete af Peter Thompson for at få ideer. En ganske omfattende og inspirerende side.

Vi fik dog sammenstykket en udmærket daglang tur ud af vores oplysninger. Turen gik fra Plakias mod Damnóni Beach og derefter ind i landet til landsbyen Lefkóyia. Derfra ad en anden rute tilbage til Damnóni og derefter samme vej tilbage til Plakias som på udvejen. Plakias - Damnóni - Lefkóyia - Plakias

Til top
oprettet maj 2006 - webmaster: erik petersen - opdateret: 07-05-2013