Du er her > Start > Kreta > Chania

Grækenland. Vandreture på Kreta. Baser på nordkysten.

Chania, Hania eller Xania.

Restauranter | overnatning

Man kommer ikke uden om Chania, Hania eller Xania, som det også staves, hvis man befinder sig på Vestkreta og hvorfor også det?

Det er godt nok en storby med ca 60.000 mennesker og hvad der deraf følger, men den gamle bydel er meget charmerende med de små gader omkring den gamle venezianske havn med forretninger, restauranter og cafeer.
Den østlige del af havnen i Chania Foto: Den østlige del af havnen i Chania.

I den gamle bydel omkring havnen i Chania Foto: I den gamle bydel omkring havnen i Chania. Chania er Kreta's næststørste by og hovedstad i regionen Xanion. Har tidligere i perioder været øens hovedstad. Den tyrkiske og venezianske fortid præger den gamle bydel.

Chania's historie rækker langt tilbage. Man antager efter arkæologiske udgravninger, at der har ligget et minoisk palads ved den gamle havn. Den minoiske periode (broncealderen) varede fra 2600-1100 år f.Kr.

Det er især tyrkerne der har sat deres præg på byen. I 1645 blev byen indtaget og tyrkerne blev et par hundrede år og fortrak først i 1889.

Den gamle bydel omkring havnen giver et billede af det tyrkiske præg på byggestilen.

Selve havnen er bygget af venezianerne i 1300 tallet. Ved begyndelsen af den lange mole har ligget et lille fort, nu restaurant, og yderst ligger det gamle fyrtårn stadig.
Det gamle fyrtårn er vartegn for den venezianske havn i Chania Foto: Det gamle fyrtårn er vartegn for den venezianske havn i Chania.

Havnefronten i Chania. om aftenen er stemningen næsten som i Tivoli Foto: Havnefronten i Chania. Om aftenen er stemningen næsten, som i Tivoli. Der er massevis af store og små restauranter og caféer, der byder sig til langs havnefronten dagen igennem, men især om aftenen, hvor stemningen er næsten som en tur i Tivoli.

Lidt tilbagetrukket fra havnen, langs den meget gamle bymur, der har været et værn for alle de skiftende civilisationer, som blev udviklet i området, ligger flere rigtig gode restauranter.

Det er også her mit foretrukne madsted Moutoupaki Taverna, har til huse.

Her, lidt oppe i den gamle bydel, er der mere fredeligt. Små forretninger ligger side om side med hoteller og tavernaer.

På den lidt større gade Theotokopoulou Str, der går nord/syd på den vestlige side af havnen, ligger det ene charmerende lille hotel eller accomodation efter det andet. Et par små kaffebarer med morgenmad og små dagligvarebutikker.

Det var dog i en lille sidegade, at jeg fandt min overnatning og sikkert billigere.
Anemones. Rooms for rent i Chania Foto: Anemones. Rooms for rent i Chania.

Busstationen i Chania. Det kan være lidt af en udfordring og en oplevelse, at finde den rigtige bus Foto: Busstationen i Chania. Det kan være lidt af en udfordring og en oplevelse, at finde den rigtige bus. 1866 pladsen er de fleste Chania gæster bekendt. Det er her lokalbusserne, de blå busser, der kører mod Kalamaki holder til. De øvrige lokalbusser har stoppested ud for markedshallen.

Tæt ved 1866 pladsen ligger KTEL busstationen. Det er her de grønne busser afgår fra. Langdistance busserne. Til bl.a. Iraklion, Rethymnon, Omalos, Kissamos, til Sfakia og Paleochora på sydkysten og flere andre steder.

Det kan stadig være lidt af en udfordring og en oplevelse, at finde den rigtige bus, selvom busstationen er blevet moderniseret. Se mere her om transport på Vestkreta.

> Restauranter og > overnatning eller til top
oprettet juni 2002 - webmaster: erik petersen - opdateret: 07-05-2013