Du er her > Start > Spanien > Gran Canaria > Las Palmas, basen i nord

Vandring på Gran Canaria. Las Palmas, base på nordkysten.

Las Palmas, base i nord.

De fleste turister bliver sendt ned på den sydlige del af øen til turist paradiset - eller turist helvedet, alt efter smag og behag, ved Maspalomas og Playa de Ingles.

Sådan har det ikke altid været. I de glade 60'ere blev turisterne sendt til øens hovedby Las Palmas.

Vi brugte byen en uge i april 2006, som base for nogle dejlige dage med vandring i bjergene omkring øens midte.

Foto: Gran Canaria. Udsigt fra Artenara.

Las Palmas er nu en 14 km lang larmende moderne storby med en voldsom og nærgående trafik, der forsøges afviklet med 3 og 4 sporede veje, i tunneler og på broer, i rundkørsler og ensrettede gader. Der køres stærkt overalt og hastighedsbegrænsninger har kun lidt eller ingen indvirkning. "Kun en tåbe frygter ikke trafikken her" som der står skrevet i en af guide bøgerne.

Men Las Palmas er billig at bo i, hvis man ikke kræver andet end en seng og bad. Der er flere rimelige hostals i bydelen Santa Catalina. 25 Euro for et dobbeltværelse med bad. Rent og rimelig pænt.

Fordoms turist storhed har ellers sat sit præg på gadebilledet, med tomme bygninger omkring den populære og kendte strand Playa de las Canteras på vestsiden af Las Palmas, hvor byen snævrer sig ind til nogle få gader med hav på begge sider inden Las Isletas den nordligste del af øen og byen. Der renoveres og bygges dog en del i området og der håbes måske på en ny opblomstring.


Foto: Gran Canaria. Las Palmas.
Byen har en god infrastruktur af både bybusser og langdistance busser, de såkaldte guaguas [wa was] og det meste af øen er dækket ind.

Der er en mindre 'Estacion de Guaguas' i Santa Catalina og en større i San Telme i nærheden af den gamle bydel

Herfra kører de moderne busser jævnlig ud på - eller rettere - op på øen til priser der er billige, set med danske øjne.

Det koster 1 Euro med bybusserne og med et 10 turskort kan det gøres for 55 Cent. En tur til Cruz de Tedeja, som er øens geografiske midtpunkt og udgangspunkt for adskillige gode vandreruter, koster 3,30 Euro.

Vandreture er der nok af rundt omkring på øen. Utallige stier, der før bilerne, var livsnerver mellem landsbyerne, breder sig som et net over øen. Flere af disse meget gamle stier har fået benævnelsen "Camino Real".

Desværre er man henvist til meget få anviste og markerede ruter eller at hyre en lokal guide, hvis man ikke har kort og turforslag med sig. Har man det er man dog godt rustet og kan finde rundt uden alt for meget besvær.

Cruz de Tejeda, er et godt sted at starte. Gran Canarias geografiske midtpunkt, et vejkryds i 1500 meters højde, er udgangspunkt for flere fantastiske vandreture på midten af øen. Det er muligt at nå fra Las Palmas til Cruz de Tejeda med bussen, gå en god lang vandretur og nå bussen tilbage igen sen eftermiddag.

Artenara er den højest beliggende landsby på Gran Canaria, 1230 m.o.h. og et rigtig godt bud på et sted at tilbringe flere dage.

Også herfra udgår gode vandringer og der er hostals i den meget hyggelige lille by med den spektakulære udsigt. Der er dog et men, hvis man må klare sig med det offentlige. Der køres ikke så ofte til Artenara. Kl 14.30 og igen 20.15 kører den sidste bus derfra. 14.30 er for tidligt, så får man Ikke nok tid til nogle ordentlige vandreture i terrænet og 20.15 er lige sent nok, hvis man skal tilbage til Las Palmas - men man kan slå sig ned i byen nogle dage.

til top

oprettet april 2006 - opdateret: 13-02-13